Во текот на февруари повеќето европски земји ќе избираат свои претставници за Евровизија. Досега само Холандија, Израел, Белгија, Албанија и Украина избраа песни кои ќе ги претставуваат, а Словенија и Кипар го имаат само името на изведувачот.

На четири месеци пред почетокот на Евровизија, обложувалниците се отворени, а убедливо води Украина. Букмејкерите на украинската група „Тврочи“ и песната „ Heart of Steel“ и даваат дури 16% шанса за победа, иако повеќето од песните се уште не се познати.

Шведска, која исто така не избра песна, има импресивни 10% шанси за победа.

Украина избра свој претставник уште во декември во подземната станица во Киев, претворена во воено засолниште.

Евровизија ќе се одржи во Ливерпул во мај.