„Варљиво лето ’68“ на режисерот Горан Паскаљевиќ секако е еден од најпрепознатливите филмови во поранешна Југославија. Сцените од ова остварување ги паметат многумина, а особено онаа во која главниот лик Перо ја масира атрактивната пекарка Јагодинка Симоновиќ.

Младиот Петар го глумеше Славко Штимац, кој во едно интервју се потсетил на тие кадри.