Актерот Роб Стјуарт, кого сите го знаеме како Ник Слoтер, денес наполни 60 години.  Нема кој не гледал „Тропски горештини“ серија која речиси секое лето се емитуваше на овие простори.

Долга коса, хавајски кошули, детективски приказни и статус на заводник ги воодушеви гледачите, а жените беа воодушевени од неговата харизма и непосредност.

Сепак неговата врска со Србија е посебна. Овој актер има култен статус во Србија, а покрај серијата, тој беше и поп-икона, а исто така имаше и познати графити во белградската населба Зарково „Слотере Ниче, Зарково те кличе“, а потоа имаше и разни песни кои српските граѓани му ги наменија на славниот актер.

Тој ја посети Србија пред 12 години и беше многу изненаден од третманот, бидејќи не очекуваше дека ќе биде толку популарен во Србија: “Јас навистина мислев дека луѓето ме лажат. Да, едноставно нема шанси да сум толку популарен. Сето ова многу ми се допаѓа. Разбирам дека тоа е невино чувство, реализација на детската фантазија за луѓето од Србија “.

За себе вели дека најголемо коцкање е кога обил понуда да ја игра главната улога во ТВ ситкомот Скуп бидејќи потоа станал дел од Тропски Горештини.

Тоа беше најдобрата одлука што некогаш сум ја донел. Улогата на Ник Слатер беше донесена за мене“, рече тој.