Во 2005 година, Терон добила улога во многу популарниот ситком Arrested Development како девојката на Мајкл Блут, Рита. Изведбата веројатно не ја очекуваа гледачите, но се покажа дека имало причина за нејзиното појавување во хумористичната серија Мичел Хурвиц, бидејќи тоа всушност било шминка за друг проект таа година за кој знаела дека ќе пропадне. .

„Навистина ја сакав таа серија, и ова ќе звучи толку „кутрата јас“, но чувствувам дека понекогаш, како жени, добиваме една снимка и знаев дека Aeon Flux ќе пропадне. затоа го направив Arrested Development“, рече таа.

Aeon Flux е научно-фантастичен акционен филм заснован на истоимената серија на MTV, кој заработи само 52,3 милиони долари наспроти буџетот од 62 милиони долари, а исто така беше критикуван и од критичарите. Терон ја игра титулата воин, која е член на подземната бунтовничка организација наречена Мониканци.

„Не знам дали ги имав одговорите да го поправам, но дефинитивно знаев дека сме во неволја. Не бев продуцент и немав искуство да кажам што верувам дека Том Круз го зборуваше последните 20 години, што е, „Доста е од ова, земете уште четворица писатели и ајде да го сфатиме ова“; – рече Терон.

Наместо тоа, реков: „О Боже, само треба да го преживеам овој ден, имам бронхитис, но ајде да продолжиме да снимаме“. Сега ги замислувам сите тие машки актери како велат: „Стоп за производството на шест месеци. И никој не ми кажа дека тоа е опција“, додаде таа.