Писмото е адресирано до Соланж Подел, со која Брандо имал врска додека бил ѕвезда на Бродвеј. Бостонската RR Auction го продава писмото преку Интернет, а аукцијата завршува на 9 февруари.

„Ти го пишувам ова писмо за да објаснам дека поради мојот ексцентричен и избувлив темперамент не сакам да ги понижувам и повредам твоите чувства со тоа што ќе те видам само кога ми одговара на расположението“, напишал Марлон Брандо, ѕвезда на „Кум“, „Апокалипса сега“, „Последниот од нас“, во писмото на три страници. Според описот на RR Auction, Брандо и Подел се запознале зад сцената во 1947 година за време на снимањето на „Трамвај наречен копнеж“. По паузата Брандо ја продолжи кариерата во Холивуд, додека Подел се свртела кон фотографијата. Брандо освои два Оскари за најдобар актер за „Кум“ и „На доковите на Њујорк“.