Документарец за британското кралско семејство од 1969 година, чие прикажување кралицата Елизабета Втора наводно го забранувала со децении затоа што открива премногу интимни детали, се појави на YouTube.

Филмот дава увид во настаните од невидениот кралски дом, а го гледаа милиони луѓе кога за прв пат беше емитуван на BBC.

Потоа беше оставен во архивата на британскиот јавен сервис, наводно по барање на Бакингемската палата, и не се емитуваше од 1970-тите.

https://www.youtube.com/watch?v=OiJAEmWkztE

Според CNN, не е познато како филмот наречен „Кралско семејство“ повторно е пронајден или кој го објавил на YouTube, но набрзо бил отстранет врз основа на барање заради авторско право.

Меѓу контроверзните сцени е наводно и онаа во која кралицата наводно го споредува американскиот амбасадор со горила.

  • Тоа беше горила. Имав страшни проблеми. Тој имаше кратко тело и долги раце, ја цитираат медиумите.

Во друга сцена од секојдневниот живот, членовите на кралското семејство вечераат заедно, додека во друга кралицата ја пребарува чантата за да купи слатки за шестгодишниот принц Едвард во продавницата, што се сметаше за револуционерен приказ на недопирливото семејство во нова светлина.

  • Овој одвратен хаос ќе биде во автомобилот, нели, ги цитира ПА зборовите на Кралицата.

Филмот, кој трае 110 минути во 1969 година, го гледаа 30 милиони луѓе и сè уште е едно од најгледаните британски телевизиски емисии.

ВВС проценува дека го виделе повеќе од 350 милиони луѓе ширум светот.

Неговата продукција неодамна беше прикажана во серијата „The Crown“ на Netflix, која го покажа незадоволството на кралските семејства поради постоењето на ТВ камери во нивните простории.