Р. Кели е прогласен за виновен за сексуална трговија и злоупотреба. Сведоците изјавија дека жртвите се надевале дека тој ќе им помогне во нивните кариери и се нашле во ситуација кога тој барал апсолутна послушност од нив.

Обвинителите истакнаа дека тој ги користел „славата, парите и популарноста“ за систематски „да ги следи децата и младите жени за сопствено сексуално задоволство“ и дека избегнувал казнување, додаваат тие, речиси триесет години. Тие истакнаа дека тој не покажал каење и дека бил убеден дека „неговиот музички талент треба да го ослободи од потребата да го контролира своето однесување“.