Познатата модна дизајнерка Мирјана Мариќ почина денес во Белград на 84-годишна возраст, потврди кругот на семејството.

Мирјана Мариќ воведе висока мода во Југославија и го маѓепса светот со своите модели.

“Историјата на модата и модните дизајнери на Југославија започна со потпис на Мирјана Мариќ, а нејзините креации со ентузијазам ги носеше првата дама на Југославија Јованка Броз, „Амазонките“ на Гадафи, данската принцеза, белгиските принцези, претставници на дипломатскиот кор, сопругите на многу државници кои дојдоа во седумдесеттите и осумдесеттите години во Белград “, потсетуваат пријателите блиски до семејството.

Родена е на 22.05.1938 година во Кравље во близина на Ниш, а од 1948 година живее со своето семејство во Белград.

Дипломирала во 1960 година на Академијата за применета уметност, Катедра за текстил, а потоа магистрирала текстил и современ костум од Уметничкото училиште во Манчестер.

Полагањето и добивањето висока оценка на тој колеџ беше гаранција и потврда за квалитетот.

На испитот, беше потребно да се знае целиот процес од ткаење и печатење на текстил, преку изработка на обрасци за кроење, шиење и пакување во кутија.

Тогаш кутијата, анонимно и нумерирана, ќе му биде предадена на жирито составено од луѓе кои се најпрофесионални и најупатени во светот на модата и кои потоа ќе одлучат дали да работат во полето „високи препораки“ или не.

Во 1968 година, таа доби статус на хонорарен уметник и се вработи во Југоекспорт, убедувајќи го раководството на компанијата дека мора да започне со производство, а неколку години подоцна започна да работи во работилница за висока мода.

Како што направи Александар Јоксимовиќ, така и Мирјана Мариќ го освои Париз со својата ревија за која зуеја француските весници, за што ќе се согласиме дека не е мала работа.

Своите колекции ги брендираше под името ММ, кои се продаваа во бутици од Велење до Тетово. Имаше две продавници во Љубљана кои продаваа само нејзини модели, како и во Загреб, Белград и сите поголеми градови на поранешна Југославија.

Етикетата ММ беше гаранција за квалитет, висока мода, добар моден вкус, но и показател за престижот на тогашните членови на добростоечко општество. Јованка Броз се појавуваше во јавноста исклучиво во креациите на Мирјана Мариќ и Александар Јоксимовиќ. За жал, потенцијалот на брендот ММ не беше искористен во целост и беше испуштена шансата да доминира на светскиот пазар.

Според Мирјана, тие секогаш би заостанувале кога станува збор за односот со заинтересираните клиенти, кога ќе треба да им се понудат услови, цени и рокови, бидејќи комерцијала секогаш заостанувала зад остатокот од тимот и доцнела.

Така, на пример, едно време, шеиците и богатите луѓе од Блискиот исток силно сакаа да ги купат нејизните модели, но немаше кој да им ги даде дури и најосновните податоци.

Таков беше вистинскиот „Југоекспорт“, сјај однадвор, а гниеше одвнатре. Затоа сè пропадна.

Нејзиниот покоен сопруг Милојко Мариќ, кој ја убедуваше да се магистрира во Лондон, секогаш ја советуваше дека треба да разбере дека тоа се нејзините дела, нејзини креации и модели.

Дека таа е автор, а не „ние“ и дека е време да преминеме на „Јас“.

Таа беше омажена за д-р Михајло Мариќ, основач на Службата за социјално сметководство на поранешна Југославија (СДК), кој почина во 1992 година.

Последните 35 години живееше на релација Србија-Америка.

“Таа беше и останува синоним за квалитетна мода во СФРЈ, а дизајнерските парчиња на Мирјана Мариќ беа изработени во ограничена серија од 100 до 150 парчиња. Таа организираше повеќе од седумдесет модни ревии низ целиот свет, додека нејзиниот бренд ММ и кожни модели добија специјални признанија. Најважно признание во нејзиниот живот за нејзината креативна работа е во 1975 и 1976 година, кога Пјер Карден ја покани во Франција, организирајќи модни ревии со нејзините модели“, рекоа нејзините пријатели.