Некои од најубавите песни, без разлика дали се домашни или туѓи, се втемелени на вистински приказни. Доста од нив и се трагични, односно во нив се опеани трагедии кои им се случиле на изведувачите или ним блиски лица. Ќе се изненадите какви приказни се кријат зад песните кои сите добро ги знаеме, а се дел од екс ју дискографијата.

Здравко Чолиќ: Она спава

 

Овој голем хит на Здравко Чолиќ ја опишува трагедијата што се случила во 1974 година, кога девојката Милица Костиќ се фрлила од 11-ти кат на облакодер за да избега од петмина насилници кои сакале да ја силуваат. Таму ја довел еден познаник кој ја измамил дека наводно не може да си ја викне девојката која има строги родители, па кутрата тргнала да му помогне.

Откако сфатила дека нема девојка и кои се нивните намери, ги молела да не ја допираат, обидувајќи се да им ја разбуди совеста. Не сакале да се откажат, а скокот од прозорец изгледал како единствена опција – да ја одбрани својата чест. Текстот е дело на Црногорецот Велизар Шофранц, а по трагедијата биле организирани демонстрации бидејќи целиот случај ја шокирал тогашната југословенска јавност.

Индекси – Бацила је све низ ријеку

 

Оваа позната балада е приказна за големата љубов на Даворин Поповиќ и една непозната девојка од Сараево. Како што пишуваа медиумите, нивната љубов пукнала кога таа забременила, а тоа не го планирале. Девојката потоа наводно имала абортус и исчезналаод неговиот живот.

Наводно, години подоцна, Поповиќ ја видел таа девојка во публиката на концерт во Шведска, ја прекинал свирката и залудно ја барал. Автор на музиката на песната е Фадил Реџиќ, а текстот го напишал Кемал Монтено.

Борис Новковиќ – Тамара

 

 

Пејачката ги испеа овие реплики од сочувство за пријателот кој ја сакал Тамара. Раскинале, а тој неизмерно пател по неа. Според пејачот, вистинската Тамара се препознала во песната и набргу по нејзиното објавување ја слушнал нејзината порака на телефонската секретарка во која таа му се заблагодарува што ѝ ја посветил песната.

Прљаво казалиште: Ту ноќ кад си се удавала

 

 

Песната е посветена на членот на бендот Јасенко Хоура и неговата поранешна девојка која своевремено му ветила дека ќе го чека додека е во војска. Меѓутоа, кога го отслужил воениот рок и се вратил, дознал дека имаат закажана свирка за свадба, всушност се покажало дека тоа е свадбата на неговата поранешна девојка. За овој настан е снимен и филм во хрватска продукција.

Рибља Чорба: Остани ѓубре до краја

 

 

Бора Ѓорѓевиќ оваа песна и ја посвети на една од најпознатите југословенски манекенки Билјана Невајда Шевиќ.

Од странски изведувачи е планетарно е популарна песна Tears in Heaven од Ерик Клептон. Темата тој му ја посвети на својот четиригодишен син кој падна од прозорецот. Лу Рид ја посвети „Walk on the Wild Side“ на трансвеститите кои дојдоа во Њујорк да станат проститутки, а тоа е реченицата што се користи за привлекување „клиенти“, нешто помалку позната, но не помалку важна е онаа на шведскиот бенд Виагра Бојс, наречена „Спортс“.