Младенците сечат торта на свадба, а никој од нив не е свесен дека зад тој обичај е врзан бизарен ритуал

Некои од обичаите алудираат на романтика, но постојат некои кои имаат чудно значење.

На денот на венчањето постојат многу обичаи и правила на кои младенците се придржуваат и кои мора да ги почитуваат. Иако некои од обичаите алудираат на романтика, постојат некои кои имаат чудно значење.

Моментот кога младенците ја сечат тортата не бил секогаш сладок и романтичен. Историски тој означувал момент на пукање на хименот на невестата. Бизерно е тоа што и семејството и пријателите се собирале за да го гледат овој мизерен ритуал.

Во дамнешните времиња било вообичаено невестат и момчето се венчаваат се уште невини.

- Ова е пракса на стара школа, а многумина од нас не ја гледаат врската помеѓу тортата и хименот. Да бидам искрајна, сакам да јадам торта и негледам некој знак на поздарв од некој патријарх. Добро е да се знае од каде оваа традиција влече корени, објаснува Алиша МекКормак експерт за венчавање.

Кој би срекол дека еден ваков интимен и семеен момент на венчавање влече корени од така бизарен обичај.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари