Парис Хилтон зборуваше пред Комитетот за правда во Јута лобирајќи за закон што треба да ја регулира проблематичната индустрија за тинејџери во државата.

По тој повод, таа го спомна и насилството што и се случило.

-Јас се викам Парис Хилтон, преживеав институционална злоупотреба и денес зборувам во име на стотици илјади деца, кои во моментов се наоѓаат во институции ширум Америка – рече таа во своето сведочење.

Родителите Парис ја испратиле во интернат во обид да ја одвратат од забави и бунт кај тинејџерите. Школарината за ваква институција чинеше околу 300 000 долари за една година.

-Последните 20 години имав кошмари, каде што двајца странци ме киднапираат во текот на ноќта, ме соблекуваат гола, ме пребаруваат и ме заклучуваат во институцијата.Би сакала да можаж да кажам дека прогонувачките кошмари беа само сон, но не е така.

Хилтон тврди дека членовите на персоналот ја тепале, ја присилувале да користи непознати апчиња, ја гледале како се тушира и ја испраќале во самица без облека, како казна.

-На 16-годишна возраст, како дете, ги чувствував нивните очи вперени, додека гледаа во моето голо тело. Јас бев само дете и имав малтретирање секој ден.

Хилтон исто така вели дека децата во училиштето Прово Кенион ги врзувале ги фрлале по ѕидови, давеле и сексуално ги напаѓале редовно.

-Сè уште се плашам да зборувам за нешто толку лично. Но, не можам да одам да спијам ноќе, знаејќи дека има деца што го доживуваат истото насилство како мене и многу други што го поминале, и не треба ни вие – рече Парис.