Римејкот ќе го режира Гор Вербински, кој го режираше Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl.

Според изворите на порталот Giant Freakin, се уште не е потврдено која улога треба да ја игра Џекмен, но се знае дека е во преговори за антагонистот, поради што постои можност тој да го толкува ликот на Френсис 7, кој го играше Ричард Џордан во оригиналниот филм. Френсис 7 е т.н Сендман, тип на полицаец задолжен за лов и елиминирање на бегалците, како главниот протагонист. Сепак, идентитетот на актерот кој ќе ја игра главната улога се уште е тајна.

Улогата на Џекмен како негативец во римејкот на филмот би бил интересен развој на настаните со оглед на тоа што актерот е најпознат по неговите херојски улоги, иако тој веќе се обиде да игра негативци во Chappie и Pan.

„Бегството на Логан“ не е толку популарен како големите франшизи како „Војна на ѕвездите“ или „Хари Потер“, но се смета за култна класика, што значително придонесе за еволуцијата на дистописките научно-фантастични филмови, како што се „Матрикс“ или „Игри на гладта“.

Филмот е базиран на истоимениот роман од Вилијам Ф. Нолан од 1967 година. Заплетот го следи пост-апокалиптичното општество кое живее под куполи, контролирано од суперкомпјутер. Општеството наложува поединците да се жртвуваат штом наполнат 30 години, поради недостаток на храна и место за живеење. Оние кои се обидуваат да побегнат од оваа судбина се етикетирани како бегалци и ги гони смртоносната полиција позната како Песочник.

Главниот јунак на филмот е Логан 5, кој на почетокот е Сендмен, но набрзо станува бегалец со Џесика 6, а Френсис 7, кој би можел да го глуми Џекмен, се обидува да ги фати.