Во филмот на Роман Полански, актерот го играше Владислав Шпилман, еврејски пијанист кој за чудо го преживеа уништувањето на варшавското гето во Втората светска војна. Преземањето на златната статуа од Броди остана запаметено по бакнежот со кој пресреќниот Адријан ја изненади својата колешка Хали Бери која му ја врачи наградата.

За потребите на улогата во филмот „Пијанист“, Адијан Броди се изолирал од сите, ги продал својот стан и автомобил, раскинал со својата девојка, се преселил во Полска, каде се изгладнувал и изгубил дури 15 килограми,, а научил и да свири композиции од Шопен на пијано.

По улогата во таа историска драма и освојувањето на Оскарот, паднал во депресија, а една од работите што му помогнале во тие моменти е сликарството.