Ѕвездата од „Ривердејл“е осуден во вторникот во Врховниот суд на Британска Колумбија во Ванкувер и нема да има право на условно ослободување до 14 години од сега, според CBC. Казната на Грант се очекуваше бидејќи тој се изјасни за виновен за убиство од втор степен, што носи автоматска доживотна затворска казна во Канада.

Обвинителите на сослушувањето во јуни рекоа дека на 31 март 2020 година, Грентам ја застрелал својата 64-годишна мајка, Барбара Вејт, во задниот дел од главата додека таа свирела на клавир. Судот, наводно, слушнал дека Грентам го вежбал убиството и направил видео за време на постапката, вклучително и едно во кое го признал делото и го покажувал телото на неговата мајка.

Грентам, исто така, наводно го наполнил својот автомобил следниот ден со три пиштоли, муниција, десетина молотови коктели, материјали за кампување и насоки до домот на канадскиот премиер Џастин Трудо со намера да го убие. Меѓутоа, наместо тоа, тој ѝ се предал на полицијата во Ванкувер.

CBC известува дека за време на изрекување на казната, судијката Кетлин Кер го нарекла „спасувачка благодат“ што Грантам одлучил да не направи нови убиства. Таа, исто така, ги забележала „разорните“ ефекти на злосторството, што е очигледно од изјавите на сестрата на актерот.

Според извештајот на CBC во јуни, психијатриските извештаи укажуваат дека пред убиството, Грантам минувал низ „интензивен период на клиничка депресија“, со „нагони да изврши насилство и самоубиство“. Грентам наводно решил да ја убие својата мајка, која во тоа време се борела со ракот, „за да ја поштеди да не го види насилството што тој имал намера да го изврши“.

Кер во вторникот изјавил дека ги смета проблемите со менталното здравје на актерот како олеснителен фактор во убиството. Таа исто така истакнала дека Грантам моментално добива психијатриска помош во затворот.