Ѕ-300 како главно јадење, а "Калашников" за носење: Необична понуда на ресторан во центарот на Дамаск

Мени на војнички начин

Во еден ресторан во центарот на Дамаск гостите имаат прилика да пробаат специјалитети кој носи назив "Ѕ-300" – станува збор за шпагети со сос кој го измислил шефот на кујната.

Покрај тоа, во понудата се оброци кои посои назив "Калашников" и "Томахавк", а спрема зборовите на сопственикот на ресторанот идеата јадењата така да се нарекуваат се јавила како последица од војната во Сирија која трае седум години.

- Овие јадења ја покажаат атмосверата во Сирија предизвикана од војна. Решивме некои јадења да им дадеме имиња спрема оружјето чии називи постојано се на вестите – раскажал сопстбвеникот

Менито инаку, во голема мера се базира на рецепти од западната кујна, иако во понудата ги има и традиционалните јадења, бидејќи без нив ниеден ресторан во Сирија не би опстанал

Поврзани

Најнови вести

Коментари