Весна Змијанац е позната српска фолкерка и учесничка во реалните шоуа “ВИП преживеани“ и “Фарма 7“. Важела за секс бомба и една од најинтригантните личности во поранешна Југославија.

Кариерата ја градела и ја гради на квалитетни песни и феноменални вокални способности, но и често во јавноста поради бурниот љубовен живот.

Во 1989 година ја добила ќерката Николија од бракот со поранешниот сопруг Владо Јовановиќ, своевремено раководител на маркетинг на ПГП РТС, кој по примерот на нејзината мајка ќе ја започне својата пејачка кариера во 2010-та.

Родена е на 4 јануари 1957 година во Никшиќ, каде што нејзиното семејство (татко Душан по потекло од Сисак, мајка Ковина по потекло од околината на Краљево). Кога имала една година, нејзините родители се развеле, а таа пораснала со баба и по мајка во приградската населба Ковачи кај Краљево. Основно училиште и дактилографија завршила во Рибница.