Партнерот на Европската радиодифузна унија (ЕБУ), која го следи гласањето за време на Евровизија, рече дека кај резултатите на шест земји идентификувале „одредени неправилни шеми на гласање“.

Иако во изјавата експлицитно не се наведува кои се „нередовните шеми на гласање“, тоа не може да се однесува на ништо друго освен на моделот на гласање на соседски земји, или на европските „блокови“ како што се скандинавските земји, традиционалните 12 поени што ги разменуваат Грција и Кипар секоја Евровизија, но и поените што си ги даваат земјите од поранешна Југославија.

– Со цел да се усогласат со насоките за гласање за натпреварување, ЕБУ работи со својот партнер во гласањето за да пресмета сурогат резултат за секоја земја во прашање и за второто полуфинале и за големото финале (пресметано врз основа на резултатите од другите земји со слични евиденција за гласање), се вели во соопштението.

Процесот бил признат од Независниот мониторинг на гласање, се наведува.

ЕБУ многу сериозно ги сфаќа сите можни обиди да манипулира со Изборот за песна на Евровизија и има право да ги отстрани таквите гласови во согласност со Официјалните упатства за гласање, без разлика дали таквите гласови веројатно ќе влијаат на резултатите и/или исходот. гласање – се заклучува соопштението на организаторите на Евровизија.

Шесте национални жирија кои беа отстранети од Евровизија 2022 се следниве земји: Азербејџан, Грузија, Црна Гора, Полска, Романија и Сан Марино.

„Во анализата на гласањето на жирито од страна на паневропскиот партнер за гласање на Европската радиодифузна унија (ЕБУ) по Втората генерална проба на второто полуфинале на Изборот за песна на Евровизија 2022 година, одредени неправилни шеми на гласање беа идентификувани во резултатите на шест земји“, велат од ЕБУ

До 2008 година постоеше редовен систем на гласање според кој победникот на „Евровизија“ се одлучуваше исклучиво според гласовите на публиката од сите земји учеснички.

Токму затоа во 2009 година е воспоставен системот, според кој победникот на „Евровизија“ се одлучува со гласовите на публиката и стручното жири и во еднакви размери. Според новите правила, секоја земја учесничка има по пет члена во стручното жири, а секој од нив мора да биде државјанин на државата во чие жири е, а се претпоставува дека е истакнат во областа на радиото, телевизијата, музичка продукција или компонирање. Дополнително, членовите на жирито не смеат да имаат никакви лични врски со учесниците на натпреварот.

И додека гласовите на жирито се освојуваат еден по еден за секоја земја, гласовите на публиката се добиваат за сите земји одеднаш, што всушност може драстично да ги подигне земјите кои поминале полошо со гласовите на жирито, и обратно.

Во 2019 година, презентацијата на гласовите малку се промени. Објавувањето на резултатите од гласањето по телефон започнува со земјата која добила најмалку поени од жирито, а завршува со земјата која добила најмногу поени од жирито.