Ефективната шминка и квалитетна маска се составен дел од секој филм, а некои од нив се вистински ремек-дела.

На видеото подолу, можете да видите до каде се подготвени актерите за да се претворат во ликовите кои ги глумат, а повеќето од нив се непрепознатливи.

Би рекле дека во оваа категорија победник е Кијану Ривс, кој се појави под маската на врколак (поточно, тој играше куче човек) во филмот „Изроден“ од 1993 година.

Интересно е и тоа што човекот-куче, наместо Ривс, повремено го играше во филмотЏони Ноксвил („Jackass“), кога Ривс имаше обврски на други проекти.