Чудни аманети на Сујлеман Величествен: Народот се плашел баш поради овие необични желби!

Животот е брз, а смрта немилосрдна и треба да се се живее и радуваме на се, овде и сега.

Преслушајте се дали сте скршнале од својот пат во немилосрдна трка за богатство...

Животот е брз, а смрта немилосрдна и треба да се се живее и радува на се, овде и сега. Не се знае дали утре ќе го дочекаме денот.

Сите се еднакви пред лицето на смрта, и богатиот и сиромашниот. Смрта е непристрасна...

Оваа приказна учи да го цениме животот и секој судбоносен подарен ден.

Лежејќи на смртна постела, султанот Сујлеман Величествен го повикал главниот командант на војската да му ги исповеда своите последни желби. Тоа биле три желби.

1. Владарот во аманет побарал неговиот сандак да го носат најдобрите лекари во Османлиската империја во тоа време.

2. Втората желба била кога ќе го носат неговиот ковчег, по цел пат да истураат златници и скапоцени камења.

3. Исто така, султанот сакал неговите раце да вират од ковчегот, како би ги виделе сите.

Главниот командант на војската останал затечен од тоа што го слушнал, и го запрашал Величествениот за причините на такваите желби, на што тој му одговорил:

"Најдобрите лекари нека го носат мојот ковчег, и нека видат сите дека и најдобрите лекари се немоќни пред лицето на смрта.

Расфрлете го моето заработено залато. Нека видат дека богатството стекнато во овој живот останува на овој свет.

Нека ги видат сите моите раце и да ја дознаат единствената вистина; дури и владарите на овој свет, султан Сијлеман Кануни – заминува од овој живот со празни раце".

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари