За време на гостувањето во подкастот „Дакс Шепард“, „Експерт за фотелја“, Купер открил дека доживеал напад со нож во њујоршкото метро во октомври 2019 година додека одел да ја земе својата ќерка Лео Де Сејн од училиште.

„Нож беше вперен во мене“, рече Купер. „Беше прилично лудо. Сфатив дека сум премногу опуштен во градот. Гардот ми беше опуштен“.

Купер рече дека почувствувал дека некој му приоѓа на крајот од возот на метрото. Иако на почетокот мислел дека непознатиот сака да се фотографира со него, набрзо сфатил дека средбата не била пријателска.

„Се свртев, погледнав надолу и го видов ножот“, се сеќава Купер. Гледам нагоре, ја гледам личноста пред мене и се изненадив колку е млада“.

Купер рече дека цело време имал слушалки и не можел да го слушне човекот како го напаѓа. Тој рече дека му ја соборил раката со лактот и побегнал, а успеал да направи и две фотографии од напаѓачот кои подоцна ги покажал на полицијата.

„Разговарав со нив, а службеничката постојано ме прашуваше дали сум избоден“, рече Купер, објаснувајќи дека луѓето честопати се прободени со нож и дека на почетокот не го сфаќаат тоа, затоа што се во шок.

Актерот рекол дека не е повреден и се вратил во метрото за да ја земе ќерка си.

„Се вратив во метрото и ја зедов ќерка ми. Беше лудо“, рече тој.