Како и секое реално шоу и модно шоу „Американски топ модел“ кое го осмисли и водеше познатата манекенка Тајра Бенкс од 2003 до 2005 година, имало исцрпувачки услови за учество. Четиринаесет учесници живееле заедно во луксузна куќа и се бореле за фантастична награда.

Речиси две децении подоцна, поранешните натпреварувачки зборуваа за третманот кон моделите, пишува Најлон.

Една од поранешните учеснички која зборуваше за другата страна на натпреварувањето е Сара Хартшорн, која учествуваше во деветтата сезона во 2007 година, кога американскиот топ модел беше во својот врв.

Ова шоу беше волшебно бидејќи вклучуваше жени кои се борат за својот сон, а покрај тоа, беше придружено со врвна мода во 2000-тите.

Натпреварувачките мораа да бидат подготвени да бидат одвоени од семејството и пријателите, но само што излезе на виделина дека биле подложени на психолошка манипулација и малтретирање.

Хартшорн шокираше колку всушност биле платени моделите – добивале само 40 долари дневно, без оброци.

Таа објасни како изгледала елиминацијата на кандидатите, манипулацијата со продуцентите и како всушност била Тајра Бенкс.

Таа зборуваше за денот кога одборот им се заканувал на натпреварувачките дека доколку ги прекршат договорите ќе добијат тужба во износ од 10 милиони долари – а ако немаат 10 милиони, компанијата ќе ги тужи нивните родители , баби и дедовци, децата и нивните деца. Засекогаш, додека не се исплати долгот.

„Тие сакаа да направат се за нивната моќ да изгледа поголема од животот. Ми изгледаа како проклетите Илуминати“.

Таа го опиша искуството како „трауматски камп“, во кој таа и девојките „имале многу чудни искуства заедно“.

На секои пет дена некој одел на шопинг со список што му го давале натпреварувачките. Хартшорн имала проблеми со многу слабеење за време на шоуто, бидејќи како што вели „живеела од салата“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Hartshorne (@sarahbhartshorne)