Аника по професија е дипломиран комуниколог и не сака да се создава погрешна слика за неа само затоа што се омажила за богат бизнисмен.

Српската манекенка Аника Божиќ веќе неколку години е во брак со богатиот бизнисмен Јусуф Ал-Сарај, со кој доби и наследник.

Иако на својот Инстаграм профил често покажува луксуз, егзотични патувања и скапи комбинации на облека, Аника вели дека би сакала публиката да ја препознае по досегашните успеси, меѓународната соработка со светски брендови, но и новинарската диплома што ја стекнала на Факултет на политички науки.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anika Bozic Al-Sarraj (@anika_bozic)

Од тоа се присетила на школувањето, кое за неа е поинспиративно отколку статусот на „арапска принцеза“.

„Имавме познати предавања со професорот Чупиќ (професор по социологија на Факултетот за политички науки). Читав некои статистички податоци каде од 10-те најбогати жени во светот, девет од нив ја добиле или од семејството или од нивните сопрузи, жените сепак се многу помалку платени, иако се на многу одговорни позиции, дури и тоа што се во истите позиции како и мажите, сепак се помалку платени, па од сите работи што сум ги направил или не, медиумите се уште најмногу ги интересира со кого сум се омажила, но гледам дека вака важи за сите жени Мора да го промениме тоа“, вели Аника, која верува дека самосвесните жени се борат за сопствен опстанок.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anika Bozic Al-Sarraj (@anika_bozic)

По студиите во Белград, Божиќ магистрирала на престижен универзитет во Париз, а овој факт ја довел до позицијата на модна новинарка која се појавува на еминентни меѓународни настани.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anika Bozic Al-Sarraj (@anika_bozic)