Ако сакате да послужите совршени сарми за Свети Никола, ова е рецептот кој ви го препорачуваме:
Потребни состојки:
- 4 главици кромид со средна големина
- 2 страка праз
- 5 моркови со средна големина
- малку магдонос
- 4 чешниња лук
- 500 г ориз
- 1 компир
- 2 главици кисела зелка
- брашно
- вегета
- црвен пипер
- сол и бибер
Начин на приготвување: Во поголем сад ставете масло со дебелина од 1 прст. На маслото пропржете ги кромидот и празот. Оризот потопете го во вода. Лукот ситно исечкајте го, морковот, целерот и магдоносот крупно изрендајте ги и додадете ги сите зеленчуци во пропржениот кромид и праз. Потоа додајте го процедениот ориз и динстајте десетина минути. Тргнете ја мешавината од шпоретот и зачинете, па додадете го изренданиот компир и 1 рамна лажица брашно. Одвојте ги листовите од зелка и започнете да ги виткате сармите. Прелијте ги со вода, покријте ги со неколку цели листови зелка и печете. Најдобро е да ги печете во земјен сад кој ќе го покриете со фолија. Оставете ги сармите 4 часа на 150 степени.