Директорот на невладиниот центар „Пен Бајден“ и поранешен официјален претставник на Пентагон, Мајкл Карпентер, рече дека клучна работа на која треба да се обрне внимание во Црна Гора е влијанието на руските валкани пари.

Во интервју за „Гласот на Америка“ тој рече дека во пресрет на следните избори, неопходно е да се биде во режим на подготвеност заради евентуално мешање на Русија, но и „руска закана во иднина“.

„Можеби не обид за пуч, но повеќе мешање, од различен вид. Некои случаи на кривично гонење на руските воени разузнавачи на ГРУ, кои учествуваа во пучот во 2016 година, но и на некои црногорски опозициски политичари, покажуваат дека имало многу руски валкани пари во црногорската политика. Јас тоа би го следел внимателно, како една од клучните работи што може да се случи и да влијае на изборниот процес “, рече тој.

Според него, може да има и други работи, како што се сајбер напади и други видови мешање, што би го натерало да каже дека Црногорците сè уште не се безбедни и треба да бидат подготвени за следните избори.

Според него, дијалогот меѓу црногорските власти и опозицијата е најдобро решение, како за изборите следната година, така и за реформите што треба да се спроведат понатаму.

извор: Makfax