Можно е овој регион во Шпанија да се соочи со економска катастрофа.

Каталонскиот лидер, Карлес Пуџдемон е под голем притисок да се откаже од прогласување на независност на Каталонија.

Се смета дека од прогласување на независноста нема да функционира ништо, почнувајќи од енергетиката, телекомуникациите, банкарскиот сектор.

Доколку прогласувањето независност биде потврдено, Мадрид се закани со укинување на автономијата на Каталонија.