Италијанците се соочуваат со тешки искушенија затоа што епидемијата од коронавирусот во земјата сè уште не го достигнала својот пик и бројот на заразени лица ќе се зголеми, изјави италијанскиот премиер Џузепе Конте.

Тоа ќе биде најтешкиот период, затоа што не ја достигнавме најкритичната фаза и бројот на пациенти ќе продолжи да расте. Очекуваме резултати од преземените мерки наскоро“, рече Конте, пренесува „Ла прес“.

Според него, мерките преземени од владата за борба против коронавирусот не можеле веднаш да дадат резултати.

Воведени се ограничувањата што ги препорача Научниот и техничкиот комитет. Сега направивме уште еден чекор напред – ги запревме сите производствени активности, кои не се неопходни за да се обезбедат основни услуги и добра. Сепак, многу зависи од одговорното однесување на секоја личност. Ако ние сите ќе ги почитуваме судските забрани, ако сите го исполнат својот дел, порано ќе го надминеме ова најтешко искушение “, рече Конте.

Тој истакна дека доаѓаат решавачки недели. Тој повторно ги повика граѓаните да соработуваат со властите и да постапуваат одговорно во време на криза, посочувајќи дека ова е најтешкиот период во целата повоена историја на земјата.

Италија е на првото место во Европа кога станува збор за бројот на заболени од коронавируси и ја надмина Кина во однос на жртвите. Во Италија се заразени скоро 60.000 луѓе, додека 5.476 починале.

Извор: Курир.рс