Ова беше истакнато на денешното потпишување на Меморандумот за разбирање меѓу Владата, „Југохром” и вработените во комбинатот. Меморандумот го потпишаа вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, Васко Скендеровски, претставник на „Југохром” и Бајрам Амити, од Синдикатот на вработените во фабриката.

Со Меморандумот, како што посочи вицепремиерот Анѓушев, се овозможува сигурност за иднината на фабриката.

– Фабриката ќе продолжи дс работи, сопственикот ќе инвестира во системот за отпрашување, односно поставување филтри, а Владата се обврзува да ги сервисира побрзо административните процедури, а работниците добиваат сигурност дека ќе продолжат да работат, истакна Анѓушев.

Скендеровски увери дека „Југохром” нема да работи без филтри и најави дека тие етапно ќе се поставуваат.

Според Бајрам Амити, Владата ќе најде механизми за да врши притисок до сопственикот на „Југохром” да ја реализира инвестицијата.

Инвестицијата за системот за отпрашување ја обезбедува сопственикот на „Југохром”. Целата инвестиција е проценета на 12 милиони евра, а само за печките 7 и 8 е 4,5 милиони евра.

„Југохром” целосно го запре производствениот процес на 2 ноември 2016 година, со што околу 800 вработени останаа без работа. Раководството на комбинатот одлучи да ја спроведе одлуката на Испекторатот за животна средина за затворање на фабриката поради непочитување на крајниот рок за изградба на филтер станица кој истече на 30 октомври 2016 година. Вработените во „Југохром” потоа неколкупати протестираа барајќи решавање на нивниот проблем.