Јапонија нема да воведе вонредна состојба поради коронавирусот, изјави владиниот портпарол, додека во Токио е забележано најголемо дневно зголемување на бројот на заразени во последните два месеци, за што причина се случаите поврзани со ноќните клубови во јапонската престолнина.

Во Токио беа потврдени 124 нови случаи, што е пораст од 107 во однос на претходниот ден, тоа делумно е резултат на зголеменото тестирање на работниците во населбите Шинџуку и Икебукуро, познати по ноќниот живот.

Сепак, бројот на сериозни случаи опаѓа и нема потреба да се наметнува вонредна состојба, која беше укината на 25 мај, изјави портпаролот на владата Јошихиде Суга.

извор: Makfax