Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Игор Јанушев на третиот ден од собраниската дебата за предлогот за уставен судија да биде избрана Добрила Кацарска укажа дека пратениците и јавноста никако не добиваат одговор зошто токму таа е предложена за функцијата во институција која е чувар на уставноста и законитоста.

„Зошто токму Добрила Кацарска заслужува да биде избрана за уставен судија? На ова прашање ниту ние како пратеници, ниту јавноста не доби одговор. Зошто Киро Здравев, прв човек на Републичкиот судски совет, не дава ниту образложение, ниту информации за кандидатот? Господине Здравев, Вие одговарате во Собрание зашто во Собрание сте избран за таа функција. Се надевам дека грешам, но ќе кажам дека очекувам да нè удостоите со одговор, со информации и образоложение за предлогот за Кацарска“, рече Јанушев.

Тој напомена и дека Киро Здравев е избран за Апелацискиот суд во Штип во време на СДСМ и за судија во Врховен суд исто така кога на власт е СДСМ.

„Сите до еден судии во Републички судски совет се именувани за судии и дошле до функции и вработувања кога на власт е СДСМ“, рече претставникот на опозициската партија.

Врз основа на ова Јанушев оцени дека власта нема аргумент да зборува за немашање на политиката во судството.

извор: Makfax