Планот Б и евентуалните интервенции во законот за Советот на јавни обвинители повеќе не е во игра – да не остане дека не ви кажав дека планот Б беше приказна за “мали деца” од квази-правници, пишува генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ, Игор Јанушев.

Не ја потценувајте интелегенцијата на народот, ова не е ВМРО од времињата кога СДСМ добиваше на “зелени маси”, а народот не беше прашан, ова не е ВМРО од времето на Пржино, а СДСМ го нема ветерот во грб на кој тогаш едреа. Тоа време помина! Ќе биде Законот за ЈО – ќе ги прифатат сугестиите и барањата на ВМРО-ДПМНЕ, а бараме само модерен и современ Закон, онаков како што функционира во цивилизираниот свет, пишува Јанушев.

Генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ, вели дека не измислуваат “топла вода”, обидите на бандата од СДСМ за дефокус за наводни амнестии не поминува никаде!

Закон со кој ќе се почитува владеење на правото и правната држава, со примена на светските и европските конвенции за заштита на човековите права – тоа го бара ВМРО-ДПМНЕ и нема да отстапи од истото! Едноставно е, ќе мора да се откажат од унапредувањето на Катица Јанева кое го бараа, да се откажат од префрлање на кадарот на урнисаното и мртво СЈО во новиот оддел на ЈО и ќе мора да поддржат независен обвинителен систем. Ако “соберат сила” тоа да го прифатат, ќе има нов Закон за ЈО. А, во меѓувреме, не исклучувам со еден таков нов закон да се пофали Заев дека сето ова било негова идеја. Да, да, бесрамно на прес-конференција на која ќе каже дека за тоа се залагал од почетокот. Веќе го научивме човекот дека лаже-суши и нема мака, но поважно е државата да добие правда. Сега или потоа – правдата ќе дојде, пишува Јанушев на Фејсбук.