Во отсуството на креативност, идеи, но и чувстовто на немоќ да се освои власта на легитимен начин,СДСМ се фаќа за деструктивно однесување со свернавење на спомениците и јавните институции на државата, изјави лидерот на ГРОМ, Стевчо Јакимовски. Кој јавно го осуди вандалското однесување на Шарената револуција во која главна улога играат раководството и симпатизерите на Социјалдемократскиот Сојуз и посочи дека само две политичко воени групации во светот уништуваат споменици на културата. Едната е ИСИЛ, а другата СДСМ.

Тој ги повика СДСМ на трезвеност и конторла на смоциите , затоа што звецкањето до оружје и насилството во услови кога погрешно ќе се проценат сопствените капацитети ќе биде погубно пред се за СДСМ, за чесните граѓани кои им се придружиле , но и за Р.Македонија