Леќата е главно јадење во многу азиски кујни. Од неа се прават здрави оброци, како салати, каши, супи. Овие мали мешунки се вистински извор на здравје.

Го регулира шеќерот во крвта

Леќата е одлична за регулирање и одржување на здраво ниво на гликоза во крвта. Една клиничка студија објавена во списанието Diabetes Research and Clinical Practice покажа дека учесниците кои имале зголемен број на растворливи влакна (леќата е богата со растворливи влакна) имале подобрено ниво на гликоза во крвта.

Го одржува нивото на енергија

Бидејќи леќата е добра во регулирање на шеќерот во крвта, таа спречува да се шири шеќерот во крвта и да се троши многу енергија. Недостатокот на железо е главен фактор за замор и ниска енергија, а леќата е одличен извор на железо. Во една чаша има 6.6 mg, што е 37 % од препорачаната дневна вредност.

Импресивен извор на диететски влакна

Леќата е шампион кога станува збор за диететски влакна, што е од суштинско значење за целокупното оптимално здравје. Од голема важност е тоа што леќата има и растворливи и нерастворливи влакна. Една чаша леќа обезбедува импресивни 15.6 g на диететски влакна, што е 63 % од препорачаната дневна вредност.

Го чува срцето

Леќата е омилена кога станува збор за здравјето на срцето. Бо текот на 25 години била спроведена голема студија со учесници од САД, Финска, Холандија, Италија, поранешна Југославија, Грција и Јапонија која покажала дека оние кои јаделе од мешунките во текот на студијата имале импресивни 82 % намалување на ризикот од смртност од срцеви болести. Друга студија објавена во списанието Stroke покажа дека оние кои јаделе храна со голем бројна влакна (како што е леќата) имале значително намалување на ризикот за коронарна срцева болест, кардиоваскуларни болести, и мозочен удар.

Богата е со протеини

Кога станува збор за протеини ние обично ги бараме во месото, но леќата е исто така богата со протеини. Таа е одлична алтернатива за месо. Една чаша леќа обезбедува 17.9 g на протеини, што е 36 % од препорачаната дневна вредност.

Пoмага при губење на тежината

Леќата е со прилично ниски калории и многу сиромашна со масти. Сите овие фактори комбинирани со високо диеталните влакна ја прават леќата супер храна за губење на тежината.