Министерот за надворешни работи Абдула Ѓул, завчера попладне, во Парламентот, не успеа во првиот круг да го обезбеди потребниот број гласови за да биде избран за нов шеф на турската државата.Весникот “Хуриет”, под наслов “Со едната нога во Чанкаја” (резиденцијата на турскиот претседател) пишува дека Абдула Ѓул успеал да освои 341 глас во Парламентот. Весникот објави дека на вториот круг од гласањето, в петок, се очекува сличен резултат, а во третиот круг, кој ќе се одржи на 28 август, се очекува Ѓул да биде избран за претседател.