Еротските соништа се премногу чести, а студија спроведена од 2010 година на Универзитетот во Монтреал покажува стапка од 78 проценти од луѓето кои барем еднаш во животот сонувале еротски сон.

Друго истражување тврди дека и мажите и жените имаат еротски соништа, а дури 37 проценти од жените доживеале оргазам за време на спиењето.

Друга студија од 2012 година сугерира дека спиењето на стомак има врска со еротските соништа.

Авторите на студијата тврдат дека е полесно да се активираат гениталиите во оваа позиција, бидејќи притисокот предизвикува физичко возбудување, а со тоа и потсвесни еротски мисли.

Состојбата на нашиот сон е веројатно еден од факторите што влијае на содржината на вашите соништа, но не само тоа. Вистината е дека не постои лесен начин да се открие точно зошто сонуваме вакви работи.

Советничката за спиење Ева Коен вели дека еротските соништа се особено интересни бидејќи не ја одразуваат реалноста што ја доживеала личноста.

– Генерално, тие не се поврзани со вистинскиот сексуален нагон и вистинските љубовни врски. Едноставно кажано, секој може да има одличен сексуален живот и сепак да сонува да има афера со шеф или поранешен партнер – истакна таа.