Природата е скоро бесконечна, работите не почнуваат со раѓање и не завршуваат со смртта. Телата се менуваат но, душата е вечна и со себе носи причини и последици од  еден во друг живот. Секој од нас пренел обврски, навики и последици од минатиот живот во животот шо го живее денес.

Овен
Во претходниот живот, вие сте биле емотивно неодлучни и зависни од другите, така што сега е многу важно за вас да преземете иницијатива во емотивниот живот, да инсистирате на вашите потреби и желби, за да го пронајдете изгубениот идентитет. Но, од друга страна, немој да одиш во друга крајност, прекумерна независност, што може да се претвори во егоизам. Упорноста и вербата во себе е она што ви треба најмногу.

Бик
Минатиот живот ви бил емотивно нестабилен и жесток. Сте живееле често пред бездната и со страдање, страв и големи страсти. Сегашниот живот ви е даден како можност да се стабилизирате и да слетате на безбедно тло. Стабилноста, издржливоста и мешавината на работа и пракса се од најголемо значење за вас сега. Време е да дозволите вашето духовно битие да се манифестира преку работа, за да може да созрее и да научи дека може поинаку.

Близнаци
Проблеми во минатиот живот за вас биле проблемите како резултат на лошата комуникација со другите луѓе. Овој живот е можност за вас да видите колку е важно да го кажете тоа што го чувствувате. Точни пропуштени можности за да се постигне емоционално разбирање и хармонија. Поседувањето, растојанието од другите луѓе и повлекувањето во нечиј свет сега треба да се надминат со нов модел на емоционална реакција и правилна комуникација.

Рак
Во овој живот учите да бидете приврзани и стабилни, да ја трансформирате површноста и неиздржаноста на минатиот живот во сила и поддршка, како за другите така и за самите себе. Без оглед како делувате однадвор, вашата внатрешна природа е мека, како школка. Бројни лекции од овој живот ве учат правилно да ги разбирате семејните односи и затоа родителите и децата се многу важни за вас. Но, не заборавајте за себе!

Лав
Во минатите инкарнации научивте да сакате непристрасно, да не ги делите луѓето и ставате во понижувачки положби, но сега мора да научите да ја канализирате вашата емоционална енергија и сила кон одредени луѓе и области од животот што се важни за вас. Имате речиси детска способност да доживеете среќа во ситуации кога другите ве фалат и кога сте во центарот на вниманието. Но, не се лутете на сите околу себе кога не ви покажуваат доволно внимание и почит. Вашата лекција да научите во овој живот е самодоверба и почитување кон другите ако сакате тие даа ве почитуваат вас.

Девица
Овој сегашен живот ве учи да имате право да изберете што ве задоволува, како и да градите емоции постепено, цигла по цигла. Мора да научите да не се потпирате на другите, туку само на самите себе, а тоа е кога целосно ќе научите да се прифатите себе си со сите свои недостатоци и доблести. Чувството на вина ве следи од минатиот живот. Ослободете се од тоа што е можно поскоро. Сè уште премногу се грижите за другите луѓе, нивната судбина и како можете да им помогнете.

Вага
Во минатиот живот сте имале проблеми во односите со другите, како и со спротивниот пол, па дури и во денешниот живот може да бидете придружени со страв од луѓе, длабоко скриени и репресионирани, аверзија кон групна работа и недоверба. За да ја поправите оваа грешка, овој живот ќе ви понуди бројни lљубовни партнери и голем круг пријатели, со цел да научите да развивате хармонија со другите луѓе.

Шкорпија
Добивте голем емотивен и интуитивен увид во суштината на животот. Интуицијата ви дава чувство за задачата пред вас и патоказ на која патека треба да одите, како и елемент на предизвик, неопходен за започнување на некоја патека. Нерационалните стравови од минатиот живот се стравувања од болка и страдање, како и губење на најблиските, така што во овој живот можете да одите во другата крајност, да имате посесивност кон блиските пријатели и партнерот, понекогаш несвесно, во обид да ги задржите на себе.

Стрелец
Влеговте во сегашниот живот да ги скршите вашите предрасуди и да научите да бидете флексибилни и да ја пронајдете својата слобода во таа новооткриена страна на вашата личност. Прекинувањето на сите видови предрасуди и ширењето толеранција е нешто што е одредница на вашиот живот, така што животот ќе ве одведе во таа насока. Тоа е причината зошто патувањето, запознавањето со различните култури и моделите на однесување и верувања се важни за вас.

Јарец
Во претходниот живот сте имале чести судири со властите, па го имате во себе стравот дека другите ќе ве контролираат или на некој начин ќе ги искористат вашите слабости и приврзаност кон нив. Во сегашниот живот, научите да бидете авторитет на себе и како да бидете одговорни за своите емоции кон другите. Овој живот е живот на стабилизирање и разбирање на вистината на животот дека да се биде одговорен и дисциплиниран не значи да се биде ладен и далечен.

Водолоја
Оваа позиција укажува на минати животи во кои имало многу љубомора и посесивност на емотивно ниво. Предизвикот на сегашниот живот се состои во одвојување од лажни слики, како и љубомора, посесивност и стремеж да контролираме оној што го сакаме. Треба да си дадете слобода на себе и на другите. Ваша задача е да развивате пријателски односи со сите, како и со хуманоста, дарежливоста и толеранцијата.

Риби
Во изминатиот живот не знаевте да ја цените вистинската емоција доволно, исто како што немавте време да се препуштите во нив. Преку овој исклучително рафиниран и интуитивен знак, сегашниот живот ви нуди можност да „гризете до дното“ и да научите да се занесувате во емоциите, со цел да се збогатите себеси и содржината на самиот живот. Вие сте тука за да научите дека сите ние сме дел од Едно и со помош на тоа знаење го комплетираме циклусот на емотивно отворање што започнал пред повеќе од еден живот.