Граѓаните на општините Штип и Пласница денеска гласаат за избор на нов градоначалник. Избирачките места се отворени во 7, а ќе бидат затворени во 19 часот.

Штипјани избираат меѓу пет кандидати, додека жителите на Пласница помеѓу двајца.

Станува збор за предвремени избори бидејќи претходните градоначалници на двете општини добија нови функции во извршната и законодавната власт. Новите градоначалници ќе имаат мандат од девет месеци односно до редовните локални избори што треба да се одржат есента 2021.

Во Општина Штип денеска правото на глас можат да го остварат вкупно 41 777 избирачи. Во изводите од Избирачкиот список за гласање во Општина Штип се запишани 39 605 гласачи, а во посебниот избирачки список што се однесува на лица кои се на привремен престој или работа во странство се запишани 2 103 лица.

Во Општина Пласница, пак, право на глас имаат 4 954 граѓани од четири села, кои може да гласаат на девет избирачки места.

Изминатите два дена во Штип и Пласница гласаа ковид болните, лицата во изолација, болните и немоќни, осудениците и станари на геријатриски домови.

извор: Makfax