Писателката Исидора Бјелица почина во Белград минатата недела, откако се бореше со ракот веќе осум години. За време на тешките денови во борбата и во периодот кога нејзината болест се вратила неколку пати, Исидора се соочила со разни негативни коментари.

Таа во една прилика зборуваше за тоа низ солзи и со трепетлив глас во едно од многуте интервјуа. Исидора тогаш истакна дека поради лошите коментари на луѓето кои дури и рекле дека таа ја измислила болеста, само ја забрзало нејзината смрт, а имало и период кога таа добивала закани како по себе така и на сметка на нејзината ќерка Вила.

Ќе кажам отворено, тоа е мој пораз. Жал ми е што излегов со ова во јавноста, затоа што јас ја забрзав мојата смрт. Така ги привлекувате тие ѕверови. Замислете колку боли, кога трошите 4 години на хемотерапија, собирате силата да излезете надвор, а потоа да претрпите навреди додека го правите тоа … Се сеќавам на моите разговори со Гага Николиќ … Жал ми е, тешко ми е да зборувам … – рече тогаш низ солзи Исидора и додаде:

– И Гага ми рече тогаш: Не си во право Исидора, ова е мала средина. Тука луѓето ја кријат својата болест со причина. Ќе те сотрат кога ќе покажеш мала надеж, гордост, убавина … Замисли како изгледа кога имаш 54 хемотерапии и потоа некој ви пишува : Оваа крава лаже дека е болна. Знаете колкава е таа болка? Знам дека оставам малку … Ние сме опкружени со примитивци кои троризираат болни луѓе. Кога ќе видат дека сте подобри, тие сакаат да умрете. Погледнете на Интернет, пејачка објави дека напишала книга, подолу пишуваат: Распнете ја к*рвата – рече Исидора Бјелица пред неколку години.

– Кога ќе го ставиш  овој шешир, сите мислат: „Лесно и е, и имав ситуации кога половина од мојата куќа е заложена, има денови кога тие ми ја исклучија струјата за време на моите терапии. Преку болеста, станувате различни, болеста ве менува на подобро, тоа е големо чудо, но е така – рече во тоа време Исидора.