Шефот на американското разузнавање Џон Ретклиф оцени дека Кина е најголемата закана за демократијата и слободата во светот од Втората светска војна, додека Вашингтон го заострува издавањето визи на членовите на кинеската Комунистичка партија.

Во статија објавена во „Волстрит журнал“, Ретклиф исто така ја осуди кинеската кражба на американските деловни тајни и одбранбени технологии.

„Денес, Народна Република Кина претставува најголема закана за Америка и е најголема закана за демократијата и слободата во светот од Втората светска војна“, напиша шефот на американските разузнавачки служби.

Тој исто така ги опиша операциите во кои кинеските агенти користеа економски притисок за да влијаат или да ги компромитираат американските законодавци.

„Кинеските лидери се обидуваат да ги потчинат правата на поединецот на волјата на Комунистичката партија“, рече Ретклиф.

Во исто време, американскиот Стејт департмент објави дека членовите на Комунистичката партија на Кина се непријателски расположени кон американските вредности.

Според новите правила, кои стапуваат на сила веднаш, визите издадени на членовите на кинеската партија и нивните семејства ќе важат само еден месец по издавањето и тоа за еден влез, додека претходно тие важеа до 10 години и дозволуваа неограничен број влезови во САД.

извор: Makfax