Шведскиот епидемиолог, Јохан Гисеке вели дека  целосните затворања се погрешни, потребно е  е да ги заштитиме само старите и изнемоштените.

Гисеке кој е првиот главен научник на Европскиот центар за превенција и контрола на болести и советник за генералниот директор на СЗО смета дека тоа ќе доведе до имунитет на стадото (колективен имунитет),

Според Гисеке политиката за заклучување која ја применија многу европски земји не е заснована врз докази. Вели дека првичниот одговор во Велика Британија, пред „пресвртот на 180 степени“, бил подобар.

Вели дека во Шведска срамнување на кривата се должи на најранливото умирање пред сè, како и заклучувањето и додава дека резултатите на крајот ќе бидат слични за сите земји.

„Ковид-19 е „лесна болест“ и слична на грипот, а луѓето ги исплаши тоа што болеста е нова. Вистинската стапка на смртност на „Ковид-19“ е 0,1 проценти, вели Гисеке.