Пред помалку од два месеци, воопшто не стигнаа оптимистички податоци од главниот град на Шпанија кога станува збор за епидемиолошката состојба. На крајот на септември, статистичките податоци покажаа 813 случаи на инфекција на 100.000 жители, додека другите шпански провинции забележаа помалку од 500. Ситуацијата се очекуваше да се влоши, но дојде до пресврт.

„Ел Мундо“ целата ситуација ја нарекува „мадридско чудо“.

Додека поголемиот дел од Европа е заклучен, баровите и рестораните во шпанската престолнина се преполни до полноќ. Како и да е, бројот на пациенти со коронавирус се намалува. Во моментов има 328 случаи на 100.000 жители.

Што се случи во Мадрид?

„Тоа е прашање од милион долари“, изјави епидемиологот Хозе Хонај Оједа за „Ел Мундо“.

Тој смета дека станува збор за тестови за антиген кои мадридските власти ги купиле пред два месеци, во износ од пет милиони, што помогнало да се прошири тестирањето. Сепак, тој предупредува дека ова може да биде избрзан заклучок.

Тоа беше правилна одлука. Ова го олеснува дијагностицирањето, побрзо е и поевтино. На тој начин, можете порано да изолирате заразени лица, објаснува Охеда.

Мадрид, исто така, се придржува до политиката на индивидуално затворање на областа, односно ако се регистрираат голем број случаи во еден од нив, полицискиот час стапува на сила во 22 часот. Се чини дека и тоа функционира. Десет од 32 претходно затворени области се веќе отворени бидејќи бројот на заразени е преполовен.

Исто така, локалните медиуми ја посочуваат „индивидуалната одговорност“ како една од причините за „мадридското чудо“. Шокот и трауматското искуство со короната во пролетта оваа година, ги држи многу Шпанци во своите домови.

Сепак, има и такви кои се скептични кога станува збор за овие оптимистички бројки – каталонските здравствени власти тврдат дека има застој во информациите и дека се сомневаат во веродостојноста на податоците, пред се поради неточноста на тестовите за антигени.

Сепак, дури и ако бројот на заразени не кажува доволно, тогаш бројките во болницата секако покажуваат напредок. Имено, наместо 2.500 хоспитализирани пациенти на ден во септември, сега има само околу 200 од нив, пренесува „Блиц“.