Од Министерството за здравство препорачуваат работодавачите да го реорганизираат работното време и да се избегнуваат активности од 11 до 17 часот. Во овие региони се препорачува да не се одржуваат спортски активности на отворено во овој период, а особено во детските градинки да не ги изнесуваат децата на отворено.

Останатите два региони односно Полошкиот и во Охридско-Преспанскиот регион ќе бидат зафатени со температури од жолта фаза.

На граѓаните од целата држава им се препорачува да ги почитуваат општите препораки за заштита од високите температури како што се заштита од директна сончева изложеност, избегнување престој на отворено од 11 до 17 часот, носење светла и лесна облека, консумирање лесна храна и течности, хигиенски начин на подготовка на храната и редовно земање на терапијата кај хронично болните лица.

Министерството за здравство напоменува дека е потребен и повисок степен на внимание при подготовката и консумирањето на храната поради повисоките температури кои се најавуваат за следните денови.

Повеќе информации за топлотните бранови граѓаните може да најдат и на интернет страната www.toplotnibranovi.mk.