За време на попладнето на Велики петок, на раскрсница во ромската населба Подворче во Лесковац, се случи голема тепачка меѓу две семејства.

Неофицијално, пренесува локалниот веб-портал, две семејства се расправале од претходно нерасчистени односи за висината на миразот на ново-пристигнатата снаа од една од семејствата. Тепачката, која по насилна вербална „комуникација“, била проследена со боксови и општа тепачка, во која не се знае кој кого удирал и зошто. 

Еден од соседите што ја гледал целата сцена од терасата ја повикал полицијата и наскоро на местото на настанот пристигнаа четири „марици“ со повеќе полицајци. Полицајците со мегафон ги повикале двете страни да се повлечат во своите домови бидејќи предизвикуваат немири за време на полицискиот час.

Неколку од учесниците во оваа тепачка се однесени во седиштето на полицијата во Лесковац.

Интересен факт е дека никој од „гледачите“ или актерите на конфликтот не носел заштитни маски, а во тепачката, очигледно не им требале ниту заштитни хируршки нараквици.

Во текот на денот во Велики петок, се забележува забележително зголемување на бројот на прошетки на помладите Роми по трасата „Подквар“ и Новата ромска населба „Славко Златановиќ“.

Неодамна, во Лесковац, познатата Ромска црква во шатор „Ромска заедница“ им се дистрибуираше на своите верници, благодарение на донаторите, 530 пакувања со основни прехранбени производи и производи за лична хигиена, како и заштитни маски и нараквици за најсиромашните жители на сите три ромски населби во Лесковац