Во напната атмосфера црногорскиот парламент утрово го донесе законот за слобода на религија по тешкиот инцидент кога пратениците од опозицијата побрзаа да ги тепаат оние што гласаа.

Пратениците на Демократскиот фронт го сторија тоа во обид да го спречат донесувањето на законот. Тие поитаа да се тепаат со членовите на владејачката коалиција, ги маваа со шишиња, чаши, насилно им ги зимаа микрофоните и се обидоа да фрлат солзавец во пленарната сала.

Благодарение на брзата интервенција на полицијата беа спречени поголеми инциденти.

Пред донесувањето на законот, патиштата беа блокирани низ Црна Гора како одговор на повикот на ДФ, чии лидери, за време на парламентарната расправа, ги повикаа поддржувачите да ги блокираат улиците и да се заканат со судири во случај да се донесе законот.

П

извор: Makfax