Откако беа објавени информациите дека фолк дивата Цеца Ражнатовиќ добила финансиска помош од државата во висина од 450.000 динари, таа одлучи да ја претстави вистинската слика на нештата во јавноста и остро ги демантира обвинувањата.

– Јас сум шокирана што толку сериозни податоци беа објавени без претходно да бидам повикана за коментар, како што бара новинарската етика. Како прво, јас не зедов никаква помош од државата, па дури ни динар. Второ, мислам дека оваа помош им е многу потребна на луѓето кои заради ситуацијата што се случи низ целиот свет, сериозно им се наруши семејниот буџет. Го правам ова со цел да се стави крај на лагата и измислената приказна што се претставува без претходна верификација – изјави Цеца.

Од друга страна, компанијата „Цеца мјузик“ детално објасни како изгледа кога некој аплицира за државна помош, и што треба да се направи се за да се случи тоа.

– Пребарувајќи го единствениот регистар на сметки во НБС, може да се види дека „Цеца мјузикима отворено наменска сметка за исплата на придобивка за Ковид-19“. Оваа сметка автоматски ја отвори Народната банка на Србија за сите стопански субјекти кои отворија тековни сметки во само една банка, без оглед дали се решиле за помош или не. Отворањето на посебна сметка не значи дека компанијата одлучила да го прифати пакетот мерки од Регулативата за фискални придобивки и директни придобивки. Пакетот мерки се прифаќа со доставување даночна пријава на образецот ЈПП за одреден вид на заработка, со датум на плаќање даноци и социјални придонеси 04.01.2021 година.

– Која „Цеца мјузик“ не ја искористи и не достави барање за помош. Платите за март, април, мај и јуни се заеми од последниот ден во месецот за претходниот месец и се исплатени без користење пакет мерки од Уредбата, односно помошта што ја додели државата. За да може некој да биде сигурен дали компанијата „Цеца мјузик“ го прифатила пакетот мерки, тој мора да има овластување за пристап до порталот на Даночната управа, а не на јавно достапните податоци од веб-страницата НБС објавени со споменатиот текст. Повторуваме под целосна кривична одговорност дека не сме направиле, ниту пак ќе побараме финансиска помош од државата заради пандемијата – се наведува во објавата на оваа компанија.