Грчката влада денеска одлучи до 21 септември да воведе целосна санитарна изолација во три кампови за мигранти во близина на Атина.

„Воведена е целосна санитарна изолација во камповите Малакаса и Шисто (северно и западно од Атина) и во Елеонас, во близина на центарот на грчката престолнина“, соопшти владата.

Првиот случај на коронавирусот се појави минатата недела во кампот Морија, на островот Лезбос, каде има скоро 12.700 мигранти, што е четири пати повеќе од капацитетот.

Властите се загрижени за присуството на десетици илјади баратели на азил во често нехигиенските кампови низ целата земја.

По тестирање на околу 1.600 луѓе, најмалку 17 имале позитивен тест за коронавирус во кампот Морија.

Морија и два други кампови во континентална Грција беа ставени во 15-дневна изолација по појавата на вирусот.

Синдикатот на лекарите од Лезбос побара засилување на хуманоста, посочувајќи на недоволниот број на единици за интензивна нега, поради што пациентите се префрлаат во Атина.

извор: Makfax