Вселенската патријаршија, во ексклузивнa изјава за „National Herald“, нагласува дека во моментот не станува збор за автокефалност за скопската црква, туку за заздравување на раскол, за кој секој има свет долг, а всушност Мајката Цариградска црква, како што беше случајот со бугарскиот раскол во 1945 година, односно кратко време по трагичните настани во историјата во Драма и поширокото подрачје на провинциите на Вселенската патријаршија во Северна Грција“. – стои во објавата на ортодокстајмс.ком

Исто така, во својата изјава, Вселенската патријаршија ги открива комуникациите што ги упатила до Српската патријаршија, но последната досега не одговорила.