Шефот на Министерството за одбрана во моментов се состои од лица со длабоки приватни, семејни, оперативни и политички врски со Република Србија, анализира „Хрватска Данас“.

Државен секретар во Министерството за одбрана е Драган Николиќ, син на поранешен офицер на ЈНА од Србија. Покрај партискиот ангажман и да ги промовира луѓето блиски до СДСМ, нема значаен придонес за МО, пишува медиумот каде се додава:

„Државен советник, а воедно и најблизок соработник на министерот за одбрана Радмила Шеќеринска и главен експерт за човечки ресурси е Мирослав Стојановски, поранешен капетан во војската на ЈНА за време на агресијата против Хрватска и окупацијата на Вуковар, кој беше обвинет за убиство на невини цивили. По окупацијата на Вуковар, тој беше промовиран во ранг мајор во тогашната ЈНА. Началникот на военото разузнавање Горан Василевски е личност поврзана со српската армија, што повторно е директна причина поради што не добива безбедносен сертификат веќе подолго време.“

Прашањето кое го поставува хрватскиот медиум е дали Македонија ќе има таква организациска структура која очигледно е поврзана со земја која не е членка на НАТО или партнер на НАТО, и во овој случај Република Србија може да биде вистински партнер на сите други членки на НАТО, особено во Хрватска?

За ова неодамна предупреди и потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ Александар Николоски кој во интервју дадено за порталот Лидер истакна дека се стигнати насоки од НАТО до армијата, дека во кабинетот на Шеќеринска и во Генералштабот на армијата има лица кои се на исклучително високи позиции, а се соработници на надворешни странски служби и истите мора да бидат отстранети за Македонија да биде кредибилен партнер, односно да не излегуваат информации надвор од НАТО.