Министерството за демографија и семејство на Хрватска подготвува измени и дополнување на законот со кој мајките или татковците за време на породилното отсуство ќе добиваат надоместок во висина на цела плата.

Според зборовите на заменикот-министер Ивица Бошњак, измените на законот би можеле да стапат на сила во првата половина на наредната година.

Во тој случај Хрватска ќе биде една од трите европски држави во кои родителите ќе добиваат цела плата и за време  породилното отсуство.

извор: Makfax