Сите оние што некогаш ја посетиле Авала, сигурно го виделе подарокот на Хитлер за Белград, само што не знаеле што всушност гледале.

Она што повеќето од нас не го знаат е дека Авала е пошумена со листопадни дрвја. Тоа се претежно дабови, тополи и костени, дури и некои диви јаболка и круши. Но, исто така, само два реда зимзелени чемпреси долж работ на патеката што води кон врвот на Авала и Споменикот на Непознатиот херој.

Овие чемпреси се подарок од германската влада предводена од Адолф Хитлер на Кралството Југославија во тоа време, со експлицитно барање да бидат засадени во комплексот како симбол на мирот и градење на добри односи меѓу земјите што биле во судир за време на Првата светска војна.

За време на изградбата на споменикот во 1932-1938 година, биле подигнати спомен-комплекси во целиот свет, во кои честопати се погребани војници од двете страни – и сојузнички и непријателски. Идејата била да се зајакне помирувањето на некогаш поделените народи преку вакви проекти и никогаш да не се заборават ужасите што ги носи војната.

За жал, за разлика од чемпресите на Авала, мирот во светот во тој период не беше прифатен.