Сигмунд Фројд, најпознатиот психијатар и татко на психоанализата, ни остави генијални мудрости и изреки за сите времиња. Меѓу нив, постои лекција што секој треба да ја запомни – како да препознаете глупави луѓе! Легендарниот психијатар многу брзо ја откривал човечката глупост, а како вие да ги откривате, тој советува со една реченица: – Првиот знак на човечката глупост е целосно отсуство на срам – рече Фројд. Значи, кога ќе се најдете во ситуација кога се срамите од туѓото однесување или изјава или сте изненадени од некои луди постапки – веднаш знаете со кого имате работа.

Ако не ве ценат, не докажувајте се – бидете она што сте! Не е проблем во вас, тоа е во нив. Затоа, не ги спуштајте своите критериуми да правите што тие сакаат, да изигрувате нивни кловн. Верувајте дека тие ќе ве искористат во одреден момент, тоа така е кај луѓето. Кога ќе им дадете еден прст – тие ја земаат целата рака. На крајот, поради сè, тие навистина повеќе нема да ве ценат, па сè што сте направиле и сте поминале, ќе биде залудно. Ако не те ценат, не докажувај се – биди она што си. Не ја намалувајте цената на вашето достоинство за да стекнете доверба, во секој случај нема да ја добиете. Ако не ви веруваат – не им докажувајте и не се оправдувајте што правите, како го правите тоа, зошто го правите тоа.

Кога не сакаат да веруваат – нема. Тоа ќе го искористат за некои лоши намери. Доволно е да останете верни на себе и покрај сè и ќе видите како работите ќе се променат сами по некое време. Но, не очекувајте промена преку ноќ. Вистинските луѓе порано или подоцна ќе ја откријат вашата вредност. Кога ќе најдете такви луѓе, држете ги како капка вода во вашата дланка и игнорирајте ги другите. Твоите очи нема веднаш да ја забележат вредноста на таквите луѓе, но откако ќе ги препознаете, не дозволувајте ништо да ве одвлекува од нив. Кога ќе станете најдобрата верзија за себе тогаш ќе се појават луѓе чие присуство ќе стане вистински авантура на заедничко живеење. Тогаш вашиот заеднички живот ќе стане она што отсекогаш сте го посакувале.